Duurzaam Funderingsherstel

Verzakte huizen in Weststellingwerf maken indruk

In Weststellingwerf worden steeds meer huizen en boerderijen getroffen door funderingsproblemen. De schade is soms zo ernstig dat gebouwen moeten worden gesloopt. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) bezocht onlangs de regio om zich een beeld te vormen van de situatie en benadrukte de noodzaak van een nationale aanpak.

“Je huis verliezen blijft een enorme klap”

Tijdens het bezoek werd de ernst van de situatie duidelijk. Jantine Kriens, lid van de RLI, was onder de indruk van de verhalen van getroffen bewoners. Eén van hen is de familie Dekker uit Spanga, die noodgedwongen een tijdelijke woning bouwt nu hun historische boerderij als gevaarlijk is aangemerkt.

“Het moet verschrikkelijk zijn om een gebouw waar je van houdt af te breken. Er kan dan wel subsidie zijn, maar het blijft erg.” – Jantine Kriens (Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur)

Sommige scheuren in de muren zijn zo groot dat je er een hand in kunt steken. Dit laat zien hoe ernstig de schade kan zijn als funderingen verzwakken door bodemdaling en ontwatering.

Een groeiend nationaal probleem

Niet alleen Fryslân kampt met funderingsproblemen. Ook in Zuid-Holland, in steden als Dordrecht, Gouda en Rotterdam, worden steeds meer woningen aangetast. De RLI benadrukt dat er een nationaal beleid moet komen, gericht op preventie en betere informatievoorziening voor kopers.

Veel mensen kopen nog steeds een huis zonder te weten dat er funderingsproblemen zijn. Dat moet veranderen.

Hulp en financiering moeten toegankelijker worden

Burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf is blij met de aandacht voor het probleem. Hij benadrukt dat gemeenten, provincie en waterschappen dit niet alleen kunnen oplossen. Er is financiële steun nodig, maar ook makkelijkere toegang tot leningen voor herstel.

“Mensen die hun fundering willen herstellen, krijgen vaak geen lening van de bank. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel bestaat, maar is lastig toegankelijk. Daar moet iets aan gedaan worden.”

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur werkt aan een advies, dat in februari wordt gepresenteerd. Het is te hopen dat een nieuw kabinet hier snel mee aan de slag gaat.

Lees het artikel