Half miljoen woningen dreigen te verzakken door funderingsproblemen
Het AD schrijft: Slechte funderingen bedreigen een steeds groter deel van de woningmarkt. Terwijl een grootschalige aanpak uitblijft neemt het aantal huizen dat risico loopt toe. Daarvoor waarschuwt de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) donderdag op een congres in Harderwijk. Ook de Vereniging Eigen Huis is bezorgd. ,,Dit is een tikkende tijdbom’’, zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein.
In de nieuwste ‘Stand van het Land’ becijfert de KCAF dat er inmiddels tussen de 487.000 en 537.000 panden zijn met een verhoogd funderingsrisico. Hierbij gaat het niet enkel om panden op houten palen, maar ook om panden met een ondiepe fundering.
Diverse problemen komen onder de grond samen. Klimaatverandering, lage grondwaterstanden en inklinking van veen- en kleigronden leiden in het hele land tot schade aan funderingen. Het schadeherstel wordt richting 2050 op maar liefst 55 miljard geraamd.
Begin vorig jaar trok de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur al aan de bel met een rapport over de dreigende ‘funderingscrisis’. Sindsdien is er veel gepraat, maar nog (te) weinig gedaan, zo stelt het KCAF. ,,De problematiek wordt alleen maar groter omdat we langer wachten met het echt aanpakken van de problemen’’, zegt directeur Ferry van der Kwaak. ,,We hebben een regering nodig die er middelen voor vrijmaakt.’’
Want de kosten voor funderingsherstel (al snel 70.000 euro per woning), kunnen zowel particulieren als woningcorporaties boven het hoofd groeien. En iedere dag dat er niets gebeurt dreigt de schade te verergeren. ,,Met name op het ministerie van minister Keijzer (Volkshuisvesting) is men natuurlijk bezig met dat er zoveel mogelijk nieuwbouwwoningen bijkomen, maar hier wordt onvoldoende rekening mee gehouden’’, zegt Van der Kwaak. ,,Als er nog honderdduizenden woningen met funderingsproblemen bijkomen, dan wordt de opgave nog veel groter.’’
Herstelkosten
Kijk alleen maar naar de corporatiesector. Terwijl er dringend behoefte is aan meer sociale huurwoningen, zien ook woningcorporaties de bui al hangen. Want terwijl het nu al passen en meten is met budgetten voor verduurzaming en nieuwbouw, dreigen zij ook veel geld te moeten reserveren om funderingen van bestaande panden te herstellen.
Volgens Aedes heeft een aantal woningcorporaties al berekend dat een kwart van hun bezit risico loopt op funderingsschade. De herstelkosten zouden in de honderden miljoenen lopen. Voorzitter Liesbeth Spies wees er onlangs fijntjes op dat ‘elke euro die naar funderingsherstel gaat’ niet kan worden besteed aan nieuwbouw of verduurzaming.
Er is inmiddels weliswaar een Fonds Duurzaam Funderingsherstel vanuit de Rijksoverheid, maar dat biedt enkel leningen aan. De Vereniging Eigen Huis benadrukt dat er een veelomvattender ‘reddingsplan’ nodig is.
Huizen onbewoonbaar
Directeur belangenbehartiging Karsten Klein maakt zelfs de vergelijking met de aardbevingsproblematiek in Groningen. ,,Het is een tikkende tijdbom, we mogen het niet zover laten komen dat huizen onbewoonbaar worden’’, waarschuwt hij. ,,Alleen met een daadkrachtige aanpak voorkomen we dat een sluimerend probleem ontaardt in een volgende woningcrisis.’’
Huiseigenaren zelf hebben ook de plicht de problemen aan het daglicht te brengen. Want zeker bij woningverkopen is het steeds meer staande praktijk bouwkundige keuringen over te slaan, laat staan dat er nog naar de fundering gekeken wordt. Zowel Vereniging Eigen Huis als de KCAF vinden dat die informatie voortaan op tafel moet liggen. Anders worden de problemen letterlijk onder de grond gestopt.
,,Bewoners moeten ook beter beschermd worden tegen een pand met een slechte fundering’’, zegt Van der Kwaak. ,,Het kan niet zo zijn dat ze pas later ontdekken dat ze een kat in de zak hebben gekocht.’’
